fläderblomssaft

Inte riktigt safttider nu, men va sjutton. Jag slänger in det här från min gamla blogg (som jag nog kommer kassera nu när jag har den här fina!)



Det här är det receptet på fläderblomssaft som mamma och pappa använde när jag var liten, och mamma gör det fortfarande. Av det här receptet får man en saft som inte är så där söt som mången saft är. Mor och far ändrade helt enkelt om i receptet ur den underbara boken Skogens skafferi och bytte ut ett halvt kilo socker mot atamon för att få den som de ville ha den. Gillar man inte atamon kan man frysa saften i stället. Citronskivorna är underbart goda att äta upp när saften är klar. Om man vill kan man mixa citronskivorna när saften är klar och koka med lite koncentrerad saft så får man marmelad!

Fläderblomssaft

Det här behövs:
25 klasar fläderblom
3 ekologiska citroner
1,5 liter vatten
1,5 kilo socker
30 gram citronsyra
5 ml atamon

Tvätta citronerna och skär dem i skivor. Varva blomklasar och citronskivor i en stor kastrull. Koka upp vattnet. Ta bort det från värmen och rör ner sockret. Rör om tills det smält. Blanda i citronsyran också. Häll lagen över blommorna och täck med ett lock. Låt det stå i en vecka och rör om ett par tre gånger om dan. När det är klar ska det silas med hjälp av en saftsil eller så. Blanda i 5 ml atamon i den färdiga saften och häll upp på rena och kalla flaskor. Grattis! Du har världens godaste saft! Pappa sa nån gång att fläderblomssaft är det absolut bästa groggvirket, och mamma hälsar att det är gott att blanda med gin.

Puss Sara

gamla dammsugare



Första försöket...

I november för ett år sedan åkte jag till Hannis för att baka dammsugare. Så här gjorde vi då:

Dammsugare

Blanda krossade digestivekex med riven mandelmassa, smör, kakao, vaniljsocker, vanligt socker och arrak (droppa i lite, provsmaka, droppa i mer om du vill. Men take it easy med the arrak, helt enkelt).
Färga marsipan grön och kavla ut den. Om du känner dig spexig kan du ju marmorera marsipanen. Det gjorde vi, och fasen va snyggt det blev! Lägg en korv med smet på marsipanen, rulla och skär i bra bitar. Doppa ändarna i smält mörk choklad. Ställ kallt.



Så här snyggt blev det till slut!

Puss Sara

jajamensanfattasbara!

Nu är jag nöjd, för nu är det grönt! Det saknas bara lite recept...

hej tjejor!

Jag tog mig friheten att lägga in lite fler länkar till matbloggar jag läser titt som tätt. Och så tänkte jag fixa lite julfint på bloggen för hanna ville det, men blogg.se ville inte alls det. Men jag försöker igen nån dag. Puss!

RSS 2.0