tekakor

...och nej, det är inga frukostbröd vi pratar om nu utan kakor med te i! Det var Bitte, min karl Magnus mamma, som bakade de här för första gången för ett par månader sedan och de är sedan dess Magnus favoritkakor. Frasiga men ändå sega kvalar de in på min kaktopplista också!



Bittes tekakor

För 20 stycker behöver du:

3 dl hasselnötter (passande nog: en påse)
2 tsk svarta teblad (tänk på att välja en sort utan bitar i!)
2 dl florsocker
2 äggvitor

Mixa hasselnötterna och tebladen väl. Blanda i florsockret. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ihop med resten av ingredienserna. Klicka ut på papprad plåt och grädda i 180 grader i 12 minuter.

Sara

fläskkarré med dragonsås

Dragon (Artemisia dracunculus) är en art i familjen korgblommiga växter. Det vetenskapliga namnet Artemisia dracunculus säger att den tillhör samma släkte (Artemisia) som malört, gråbo och åbrodd. Dragonen är vildväxande i södra Ryssland och i Sibirien, varifrån den sannolikt spreds västerut under medeltiden. Växten är perenn med smala, meterhöga stjälkar. Bladen är mörkgröna, kala och smalt lansettliknande. Allt detta enligt wikipedia, underbara wikipedia som man får lära sig är oumbärlig när man läser naturvetenskapliga ämnen men inte något för humanisterna. Där ser man.

Det här receptet kommer från min kära mor och är smaskens och lättlagat. Vi använder nästan alltid Oatlys havregrädde, dels för att den håller sig nästan hur länge som helst och dels för att det är bra att stödja veganprodukter så de får finnas
kvar i affärerna!



Fläskkarré med dragonsås

För två kan man ta:

2 fläskkarréer
smör, salt, peppar
½ gul lök
1 paket (dvs 2,5 dl) matlagningsgrädde
soja
ohemult mycket dragon

Stek karréerna i smör och krydda lite med salt och svartpeppar. Hacka löken och stek den en stund tillsammans med köttet. När köttet är genomstekt har du i grädden, dragonen (så mycket att du skäms) och en liten skvätt soja. Låt puttra ett par minuter och servera sen med till exempel kokt potatis eller ris. På bilden är det buljongkokt ris.

Puss! / Sara

Chokladkolakakor

Ännu ett kakrecept! Och ännu en gång från en av Anna Bergenströms böcker, i detta fall "Annas mat" rätt och slätt. Eftersom jag har sommarlov (!!) har jag förslappats helt och orkar därmed inte författa någon längre text. Du får i stället nöja dig med en favorit i proggsammanhang: Philemon Arthur & the Dung!



Chokladkolakakor

100 gram smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat eller 1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Rör smör, socker och sirap mjukt. Tillsätt resten av ingredienserna, som först blandats ihop. Dela degen i två bitar och rulla ut till korvar. Lägg på papprad plåt och platta till. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Skär dem i bitar eller ta ut kakor med kakmått innan de har svalnat.



Fina slattar! /Sara

Citronsolar

Det här är sommarversonen av pepparkakor! De bakas på samma sätt, kavla, stansa, hoppas att de klarar flygturen till plåten i någorlunda skick. Degen är, i likhet med pepparkaksged och till skillnad från andra kakdegar, god obakt. Det går att göra hur många som helst på en gång, jag har både dubblat och tripplat receptet, det har fungerat utmärkt. Degen just den här omgången kakor kommer från har legat i kylskåpet sedan i lördags, det funkade också finfint. Toppenkakor, helt enkelt!

Receptet kommer från fina boken "Smaker från Saltå Kvarn - Maten, Brödet, Kakorna" och kallas där för Citronstjärnor. Enligt boken blir en sats 24 kakor, men jag har fått ut nästan dubbelt så många.

125 g smör
1 1/2 dl råsocker
1 stor äggula
3 1/2 dl vetemjöl
finrivet skal från 1 ekologisk citron (2 skadar inte!)
1 stor äggvita
1 msk vatten
socker att strö över

Sätt ugnen på 175 grader. Pappra plåtar. Rör ihop rumsvarmt smör och råsocker och tillsätt äggulan och citronskalet. Rör ihop och blanda sedan i mjölet. Knåda ihop degen och forma till en boll. Lägg den i kylen en stund, då går kavlingen lättare. (Har du haft degen i kylen över natten behöver den knådas till ordentligt för att vara kavelbar. Den verkar stenhård, men det går rätt snabbt.) Dela degen i två delar, ocg kavla ut dem, en i taget, på mjölat bakbord. Boken säger att man ska kavla den  1/2 cm tjock, men jag tycker att lite tjockare än pepparkaksdeg blir bra. Sega kakor är ju i och för sig goda, så testa gärna lite olika! Stansa ut kakor, och lägg på plåten. Pensla dem med äggvita uppblandad med vatten, och strö över socker. Bilden i boken antyder pärlsocker, men jag har alltid tagit vanligt strösocker. Det låter väldigt snobbigt, men jag tycker att det ger ett mer sofistikerat utseende, och kakorna blir vackrare utan pynt. Grädda ca 15 minuter, passa lite på färgen. De kan bli lite mörka, det smakar absolut inte illa, men jag föredrar dem ljusare och lite lite sega i mitten.  Låt dem svalna på galler och förvara i bra kakburk!




Barris

kattkoma

Eftersom jag är inne i en kombinerad tenta- och intepålagamathumör-period tillgodogör jag mig allt behövligt socker genom att glo på katter i stället. Funkar jättebra



Hittade jag på veganmage, som även har en hel del trevliga recept, inte minst på gröt!


icanhascheesburger är ju en klassiker också! Och det finns närstan HUR mycket som helst! Inte bra när man borde göra annat...


funny pictures of cats with captions
see more Lolcats and funny pictures

funny pictures of cats with captions
see more Lolcats and funny pictures


Sara (som är så sugen så på att skaffa katt!)

RSS 2.0