Plommonsylt


Under hela augusti månad satt jag och skrev en tråkig uppsats och önskade att jag finge göra något annat, något roligt. Allt möjligt hittade jag på som jag skulle vilja göra, gå i skogen, plocka svamp och blåbär, baka bröd, städa förrådet, skaffa katt, det mesta lockade mer än ännu en vecka framför en surrande dator och en fullkomligt osannorlikt brusande och tjutande bandspelare. När uppsatsen väl var färdig och inlämnad cyklade jag raka spåret till affären och köpte plommon. Sen gjorde jag som följer, och efter det har jag mest sovit och slöat och läst. All ork och alla roliga saker lockade inte alls lika mycket när man hade tid med dem.
Plommonsylt med muscovadosocker, hasselnötter och kanel
1500 gram sylt eller tre burkar

1,3 kg plommon (1 kg netto)
800 gram ljust muscovadosocker (jag tog 500 gram ljust och 300 gram mörkt, för jag hade en öppnad påse mörkt hemma)
1 citron
150 gram hasselnötter (jag tog 200 gram och det var lite mycket, men är du förtjust i  nötter så kör på bara!)
en bit kanelstång
Skölj och kärna ur plommonen. Om du vill delar du dem i mindre bitar, det gjorde inte jag, men de kokade sönder ändå på slutet. Lägg plommonen i en metallskål, strö över sockret och saften från 1 pressad citron. Blanda ordentligt och låt stå ett dygn. Nästa dag rör du om ordentligt och häller över allt i en gryta som rymmer minst tre liter. Koka upp sylten och låt den koka tills den är 106-107 grader varm. Det är viktigt att röra om i den hela tiden så att det inte bränner fast i botten. Mot slutet av koktiden blandar du i kanelstången och de hackade nötterna. (Jag mätte temperaturen med en stektermometer och min sylt låg och pendlade mellan att vara 98 och 102 grader varm i minst en kvart, så jag gav upp. Den fick nästan marmeladkonsistens ändå.) Häll sedan upp sylten på steriliserade och gärna varma burkar.
Barris


Amerikanska pannkakor

Det här är mitt bästa recept på amerikanska pannkakor. Jag har testat en del andra recept för att det här verkar lite omständligt. Resultatet av undersökningarna var att omständet lönar sig, de här blir bäst. De kommer från Johanna Westmans Min första kokbok och kallas där för Vilda Västern pangcakes eller något liknande. Johanna Westmans hör inte till mina favoriter bland matlagningsprogram för barn (även om Lennart Jähkel är rätt bra som rösten till hennes Mixer). Fantastiska Tjat om Mat med Tjorven-Maria Johansson och Sissela Kyle ska det va! Tyvärr verkar det inte finns på vare sig youtube eller svts hemsida. Om du har en snutt någonstans, hojta!



Amerikanska pannkakor
För två hungriga och pannkaksglada personer
4 msk smör
2 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl vete- eller dinkelmjöl
1 msk socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
matolja att steka i
Smält smöret i en kastrull, och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Vispa ägg och mjölk i en bunke, och blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en annan bunke. Rör i det torra i det blöta, det behöver inte blandas jämnt, klumpar är till och med lite bra. Stek i olja i en stor stekpanna. Häll smeten i små plättar. När plätten är full med luftbubblor är det dags att vända den.
Barris

att krympa en flaska

En vattenflaska vill man ju ha med sig. Egentligen alltid för att det är så jäkla smidigt, fast kanske mest nu på sommarn. Där jag pluggar, på geocentrum i Uppsala, har vi nåt så fiffigt som ett litet skåp där man kan hämta vatten som antingen är iskallt eller både iskallt och bubblande. Såklart man har med sig vattenflaska då! Om man inte vill släpa runt på ett åbäke till halvlitersflaska så kommer här ett tips som jag fick av en av mina medbloggare Hanna (var har du tagit vägen??) på gymnasiet: krymp din flaska!

Det är så enkelt som att man tar en plastflaska och häller kokande vatten på och i den, och vips krymper den till en mer behändig storlek! Om man vill ha en jämnliten flaska ska man se till att hälla vattnet ganska jämnt runtom. Efter ett tag märker man att flaskan inte vill krympa mer, vad nu det beror på, så man kan väl tyvär inte få den precis hur lite somhelst (men hur sött vore inte det!).

Stora flaskan, rymmer ½ liter:



Lilla flaskan, rymmer 3 dl. Och kolla vad bra, korken sitter fortfarande som den ska!



Sara

Morotssoppa med mandel

För ett par år sedan var jag vegetarian, och då fick eller köpte jag kokboken Cranks snabba gröna. Den är fin och verkar bra på alla sätt och vis när man bläddrar i den, men när man faktiskt ska laga ur den säger det stopp någonstans i mig. Recepten innehåller ofta ett gäng ingridienser som jag inte känner igen, ni vet, sånt som finns på "Internationella hyllan" på Ica. Eller, ännu oftare, sånt man måste cykla till obskyra små butiker som luktar främmande och inte ha en enda innehållsförteckning på svenska på sina varor. Har de det så är den felstavad och räknas inte. Jag har inget emot de här ingridienserna, hyllorna eller affärerna, det är bara det att när jag bläddrar igenom mina kokböcker i jakt på middagsinspiration försöker jag göra mig en smakbild av recepten. Känner man inte till ingridienserna är det svårt, och då tar det liksom stopp. Det är inte omaket värt att cykla till Vaksala där de obskyra affärerna bor i Uppsala, bara för att man ska kunna gissa hur maten kommer att smaka. Och då blir den ju inte lagad hellar. MEN, i den här boken finns ändå två, tre recept utan mystiska ingridienser, och den här soppan är ett av dem.

Den här soppan är len och mild, men ändå knaprig och smakrik. Den är mjuk men inte tråkig, den är helt enkelt väldigt fin. Själv ändrar jag oftast om lite i recept, men den här soppan, den ska vara precis så här, pefekt avvägd.




Morotssoppa med mandel, vitlök och persilja
För två personer

1 msk solrosolja
1 liten gul lök, grovhackad
400 gram morötter, skalade och halvslantade
2 vitlöksklyftor, skalade men hela
4 dl grönsaksbuljong (4 dl vatten + 1 buljongtärning)
30 gram finhackad mandel
1 msk hackad persilja
salt och peppar


Värm oljan i en kastrull och låt lökhacket ligga i tills det blir genomskinligt. Tillsätt morötterna, vitlöksklyftorna (fortfarande hela) och buljongen. Rör ner lite buljong (eller varmt vatten) i mandeln till en krämig sås. Sjud morötterna tills de blir mjuka och mixa sedan soppan alldeles slät. Rör i mandelsåsen i soppan, och tillsätt persiljan, inte för mycket. Smaka av med salt och peppar. De kokta hela vitlöksklyftorna ger soppan en mild och söt nötaktig smak som förstärker morötternas sötma och mandeln, och persiljan bryter av fint mot de smakerna. Om man vill kan man blanda i mandeln innan man mixar soppan, men jag tycker att de små knapriga biterna förhöjer känslan i soppan. 


Barris 

Gino

Det här var gott! Tokigt gott, och enkelt och inte så farligt onyttigt för att vara chokladefterrätt. Bra på alla sätt och vis! (Vitaminer, ni vet)



Gino för två

Ta ett par frukter, de ni tycker om, och riv vit choklad över. Gratinera i ugnen, på grill 225 grader i ett par minuter. Passa så att chokladen inte blir bränd. Vi tog en nektarin, ett plommon, ett äpple och en banan. Jag hade dessutom blåbär och hallon. Sedan rev vi 100 gram vit choklad över. Elias åt glass till sin, inte jag. 




Barris

Fisk i gräddsås med tomater och dill

Jag insåg att vi inte har haft någon fiskkategori på Smetan, och skämdes. Nu finns en i alla fall, och det första som läggs i den är den här fiskrätten som liksom alltid blir god. Jag tror att hemligheten är få, men väldigt bra, ingridienser.

Man ska egentligen ha cocktailtomater i den här rätten, men eftersom att de kostar typ tusen kronor kilot skippade jag det. Men om du inte har en väldigt ansträngd ekonomi tycker jag att du ska unna dig cocktailtomater, det är lite snyggare, och lite godare. 



Fisk i gräddsås med tomater och dill
För två personer

300 gram vit fisk
vetemjöl + ett ägg + ströbröd
tre tomater eller motsvarande mängd cocktailtomater
ett par deciliter matgrädde (eller vispgrädde + mjölk, eller bara vispgrädde, eller som man känner. Lite turkisk yoghurt brukar funka fint att blanda med mjölk och grädde)
dill i stora mängder, kan nästan inte bli för mycket
salt och peppar

Det här är snabbmat, och fisken blir bara tråkig av att ligga för länge i grytan, så mitt tips är att skala potatis och panera fisk, och först efter det börja steka fisken, medan potatisen kokar.

Dela fisken i mellansmå bitar, salta och peppra. Vänd fiskbitarna i vetemjöl, doppa i ett uppvispat ägg, och vänd igen i ströbröd. Stek i smör i en stor och vid gryta eller stekpanna. Vänd när de fått fin yta, men stek dem inte för hårt. Skär tomaterna i bitar ungefär lika stora som en halv cocktailtomat, och lägg dem i grytan med fisken. Låt dem fräsa med en liten stund, så de blir varma, tillsätt sedan grädden. Låt koka upp, blanda i dill. Smaka av med salt och peppar, och servera sedan med kokt potatis och sallad. 


Barris 

Äppelbullar med kanel och kardemumma

Dessa bullar bakades samma dag som jag trodde att jag skulle få katterbjudanden från Samvetet i Uppsala, och jag kände att jag måste göra nåt roligt idag, kan inte bara gå och vänta på att få mail eller telefonsamtal. Passande nog hittade jag en sötjäst i kylen som var inne på sista dagen. Två dagar senare väntar jag fortfarande på mail eller telefonsamtal, och funderar på att sätta en bröddeg.


Äppelbullar med kanel och kardemumma, 48 stycken

50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
6 dl mjölk
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
850 gram vetemjöl (ca 1,4 liter, men har du en våg, väg! Det blir bättre då)

Till fyllningen:
100 gram smör
socker
kanel
mera kardemumma, om man är extra förtjust
8 grovrivna äpplen

Till toppingen:
1 uppvispat ägg
1 knapp dl hackad sötmandel
1 knapp dl hackade hasselnötter
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl kokos

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av degvätskan, tillsätt sedan restan av degvätskan, sockret, saltet, kardemumman och ägget. Rör om ett par varv och tillsätt sedan mjölet. Arbeta degen kraftigt, minst fem minuter i maskin och tio minuter för hand. Låt jäsa i 30 minuter. Ta fram smöret till fyllningen så det hinner bli rumsvarmt medan degen jäser, och skala och riv äpplena. krama ur äppelrivet över en skål, äppelmassan som är kvar bör vara ganska torr, annars blir bullarna bara degiga och tråkiga. (Spara äppeljuicen och drick, den är jättegod!) Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda den ett par tag så den blir smidig och lätt att ha att göra med. Dela degen i hälften, och kavla ut den ena halvan till en rektangel, ungefär lika stor som en ungsplåt. Bre på hälften av smöret i ett jämnt lager, strö på socker, kanel och lite mera kardemumma om du vill. Strö ut hälften av äppelrivet på degen i ett jämnt lager. Rulla ihop degen och skär i 24 bitar som du lägger i bullformar. Jäs dem övertäckta i 40 minuter, glöm inte att sätta på ugnen, 250 grader. Gör samma sak med den andra degbiten. När bullarna jäst färdigt, pensla dem med ägg, och strö över nötblandningen.Grädda sedan mitt i ugnen i 6-12 minuter, håll kollen, det går snabbt på slutet. Låt svalna på galler. Fyll en termos med kaffe/te/choklad och ta med bullarna ut i skogen!

Barris

kolla här!

matbloggar hittar man de senaste inläggen från svenska matbloggar. Nu finns vi där också!

Sara

kladdkakemuffins med vit choklad

Jag hittade det här receptet i en DN-tidning och kände direkt att här, här är mitt födelsedagsfika för när släkten kommer på besök! Jag använde hälften så mycket grädde som det stod, och det räckte bra. Och så tog jag jordgubbar i stället för blåbär som det stod. Gott gott blev det, men mäktigt som sjutton! Jag gjorde dubbel sats för säkerhets skull eftersom vi var 5 pers på fikat. Det resulterade i doggybag för gästerna, men det är ju också trevligt.



4 stora eller 8 små muffins

50 gram vit choklad
50 gram smör
1 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 ägg
1½ dl vispgrädde
jordgubbar

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke. Smält smöret och häll det över chokladhacket och rör slätt. Blanda vetemjölet, strösockret och ägget. Tillsätt chokladblandningen och blanda. Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda i ca 10 minuter. Som vanligt med kladdkakor vet man liksom inte när det är klart eftersom det är...ja, kladdigt. Men 10 minuter var lagom i min ugn i alla fall. Låt svalna och dekorera sedan med vispad grädde och jordgubbar.

Sara

fusksill

I min släkt har vi en fin tradition: sillmiddagen! Denna festliga tillställning sker varje år nån gång i slutet av juli ute hos ett par vänner utanför Södertälje. Hit tar man med sig en hemgjord sill och en hemgjord snaps, och sen sitter vi och snackar och leker lekar hela dan. Efersom jag tycker om att rucka på traditioner gjorde jag i år ingen sill; jag gjord en aubergine! Som före detta vegetarian med både vegetarianer och veganer i vänkretsen har jag såklart kollat runt på andra alternativ till traditionella kötträtter. En klassiker i det sammanhanget är aubergine-sill, och det måste man ju pröva såklar och se om inbitna sillälskare tycker att det funkar. Och det tyckte de! Första kommentaren jag fick var "Det är nåt annorlunda med sillen", men de trodde ju fortfarande att det var sill i alla fall!



Björn, en av vännerna utanför Södertälje, tog bilden.

Till sill som blir lagom till en gammal lingonsyltburk behöver du:

1 aubergine
vatten
salt
2 dl creme fraiche
½ gul lök
½ grönt äpple
ett par msk senap (jag blandade grov skånsk och dijon)
1 msk vitvinsvinäger

Skala auberginen och skär den i bitar. Ungefär ½ x 2 x 5 cm blir lagom sillbitslikt i formen, om man nu är ute efter det. Och det är man ju om man försöker luras! Koka bitarna i välsaltat vatten i 6-7 minuter tills de fått bra konsistens. Häll av i durkslag. Hacka löken och äpplet och blanda ihop alla ingredienserna. Auberginen vill inte stå till sig i såsen, men om du vill ha lite mer djup i smakerna föreslår jag att du rör ihop allt utom auberginen och låter stå nån eller ett par dar innan du fixar med auberginen.

Sara

kardemummakaka

Eftersom min pappa skulle ha fyllt 64 i dag bakade jag en av hans favoriter: mammas kardemummakaka. Den innehåller som synes inte så mycket smör (vilket kanske är lika bra med tanke på hur många bakverksrecept den här bloggen samlar på sig...) men den blir saftig ändå tack vare mjölken. Kakan gör sig inte riktigt på bild, men det är ju faktiskt inte utseendet som räknas heller.



Grattis pappa!

2 ägg
2 dl socker
50 gram smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 dl mjölk

Smält smöret och vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret.Rör ihop mjölet med bakpulvret och kardemumman och blanda i det. Ha sist i mjölken. Rör till en slät smet och grädda i välsmord bröad form, 175 grader i 35-40 minuter.

Sara

pesto

Hemmagjord pesto går liksom inte att jämföra med köpt pesto. Bäst känsla blir det förstås om man använder sin egen balkongodlade basilika, men köpt på kruka funkar ju det med.



För typ 2 dl sås behöver du:

2 dl basilikablad
30 gram pinjenötter
2 vitlöksklyftor
5 msk riven parmesanost
1 dl olivolja
salt
svartpeppar



Mixa ihop alla ingredienser, och du har en utomordentlig sås för till exempel spaghetti. Eller gör en bufféfavorit: blanda pesto och kikärter! Såsen håller sig i ett par dagar i kylen.



Sara

Nya länkar

Nu är det inte vanliga matbloggslänkar, utan lite annat.

Saltå Kvarn: Min müsli

Enligt hemsidan: "Min müsli är precis som det låter, din alldeles egen müsliblandning. Här kan du sätta ihop din egen unika müsli utifrån ett stort antal ingredienser, alla biodynamiska eller ekologiska. Vi packar müslin åt dig och skickar den hem till dig med posten." Och det låter ju finfint! Jag har inte testat. Än, får jag väl säga. Nån gång inom en förhoppningsvis snar framtid när jag har lite mer stålars ska en müsliblandning härifrån få förgylla mina frukostar. Tills dess går jag in och testblandar titt som tätt för att komma på den ultimata blandningen!

Simply breakfast

Den här bloggen hittade jag till genom niotillfem:s underbara blogg (kolla in den också vetja. Mest söta saker och fina bilder, och ibland ett recept eller en frukostbild), och den handlar om det uppenbara: vad hon äter till frukost. Himla fina bilder, och bra inspiration även om man sällan genom text får reda på vad det är hon ätit.

Sara

Banankaka

Den absolut bästa, det verkar blogosfären vara ganska ense om. Jag är det definitivt! Den mörka chokladen gör att kakan inte blir så sötsliskig, bara jättegod!


100 gram rumsvarmt smör
3 dl socker
2 ägg
4 msk fil eller gräddfil
3 dl vete- eller dinkelmjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 skrumpna bananer, ju brunare dess bättre
100 gram mörk choklad

Rör först ihop smöret och sockret ordentligt. Tillsätt sedan äggen och filen och rör om igen. Blanda mjöl, vaniljsocker och bikarbonat och rör i i smeten. mosa bananerna och rör i dem med. Slå sönder en mörk chokladkaka, minst 70%, förslagsvis innan du tar ut den ur foliepappret, och ha i krosset i smeten. Det gör inget om det inte blir pulver, faktum är att något större bitar är bra. Häll i en form som du bröat med kokos och grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i 45-60 minuter. Håll koll med sticken. 

Barris

Halloumisallad

Den bästa! Jag åt det till middag dagen efter också. Halloumin gör att salladen smakar mycket matigare än vad sallader brukar göra. Om morötter är GI kan jag tänka mig att testa, annars får det faktiskt vara!



Till en person:

1/2 halloumiost, skivad tunnt, stekt i smör, och sedan delad i mindre bitar
1 morot, skalad, halvad på längden, och sen så att säga halvslantad, eller skuren i romersk båge-form (gör som jag säger nu, formen är viktig. Du skulle bara våga riva morötterna, det skulle förstöra den välkomponerade knaprigheten helt!)
1 tomat, klyftad
salladsblad
en skvätt olivolja
en skvätt citron
nymalen svartpeppar
(ingen salt, halloumin är salt nog för hela salladen)

Blanda ihop allt i en skål, och ät. Bästa ensammaten, snabbmaten, det-är.för-varmt-ute-för-att-äta-maten, unna-sig-gottis-maten!

Barris

Mjuk citronkaka



Den här kakan har provbakats två gånger. Första gången gjorde jag den på väldigt små ägg, så jag tog fem stycken. Då hade jag också mjölk istället för grädde i, och gjorde glasyren på 1/3 citron, 2/3 vatten + florsocker tills det fick bra konsistens. Kakan blev jättejättegod. Andra gången gjorde jag den på tre normalstora ägg, och på matgrädde. Glasyren gjordes på bara citron + florsocker. Kakan blev jättegod. Så du kan ju fortsätta smakexperimenten och tala om vad du kommer fram till!

Glasyrsnygghetstips:
Ställ ett fat med lite djup i uppochned under kakan när du stjälper upp den på serveringsfatet. Då blir det inte en grop i mitten av kakan som all glasyr rinner ner i. Jag antar att man kan lirka loss fatet på nåt sätt om man inte vill att det ska synas när man skär i kakan, men för en filmkvällstilltuggskaka kändes det lite snobbigt. 


150 gram smör
3 ägg 
2 dl socker
2 msk nypressad citronjuice (spara resten av juicen citronen ger till glasyren)
rivet citronskal från samma citron
1/2 dl mjölk eller grädde
2 tsk bakpulver 
3 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form med kokos. Smält  smöret och låt det svalna lite. Rör under tiden ihop äggen och sockret så det blir pösigt. Tillsätt citronen och mjölken. Rör ihop mjälet och bakpulvret och tillsätt det med. Rör till sist i smöret. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 35 minuter, prova med en sticka. Låt kakan svalna helt. Rör nu ihop glasyren av 1 1/2 dl florsocker och 1 msk citronjuice och 1 msk vatten. Om man gör glasyren på bara citron tar syran i glasyren helt över syran i kakan.

Barris

RSS 2.0