måttomräkning

Okej, det här är typ revolutionerande i mitt kök haha! Jag har en tendens att undvika recept där saker anges i cups och liknande. Men nu! Google! Skriv tex "2 us cups to dl", och du får reda på att

2 US cups = 4.73176473 dl


Alltså!! Funkar för viktenheter, volymenheter, temperatur osvosv. Maj gad! (okej jag är ju störd, men jag tycker nog att det här är underbart!)

Jag tackar husmorsbloggen för tipset!

Sara

Vegetariska kroppkakor

Igår var jag och mina matbloggande vänner och såg den mycket inspirerande filmen Julie och Julia och i dag bestämde jag mig för att göra nånting åt mitt bristande engagemang i matbloggandet. Resultatet blev kroppkakor.




ca 12 st kroppkakor

Deg:
14 ganska små potatisar
3 dl vetemjöl
salt och peppar

Fyllning:
2 gula lökar
150 g fetaost
färsk persilja
kryddpeppar
salt och peppar

Koka potatisen och gör puré av den med till exempel potatispress, matberedare eller en mixerstav. Ställ potatisen för att kallna och förbered under tiden fyllningen. Hacka och fräs löken i en stekpanna, smula ner fetaosten när löken mjuknat och klipp över så mycket persilja du vill ha, ju mer desto godare. Krydda sen med kryddpeppar, salt och peppar, sluta krydda när det smakar bra. Så, fyllningen är klar.
Rör ner mjölet i potatispurén och krydda med salt och peppar, mycket salt är gott. Sen gör du en jättetjock korv av degen, skär upp den i ca 12 bitar, glöm inte att mjöla skärbrädan. Mjöla händerna och platta ut en degklump i handflatan, lägg i lite fyllning och rulla sen ihop det till en degboll. Gör samma sak med alla 12 bitar. Koka sen upp typ tre liter saltat vatten och lägg i några degklumpar i taget med hjälp av en slev. När kroppkakorna åkt upp till ytan ska de skjuda i ca 5 minuter innan de fiskas upp. Gör samma sak med alla kroppkakor. Färdigt!
Ät det sen med till exempel rivna morötter och lingonsylt.

Hanna

caesarsallad

Munorgasm. Det räcker så.



caesarsallad
middag för två

1 påse (70 gram kanske?) babyspenat (eller vanlig sallad om du känner för det)
1 paket bacon
2 avokado
1 liten vit fralla
½ vitlöksklyfta
olja
riven parmesan eller pecorino (min favorit)

dressingen:
1 ägg
1 msk röd- eller vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
1 tsk ljus fransk senap
½ msk worchestershiresås
salt
svartpeppar
½ vitlöksklyfta
1 dl rapsolja

Okej. Om vi börjar med dressingen: koka ägget i 2 minuter, spola i kallt vatten och skopa ur det i en bunke. Blanda väl med övriga dressingingredienser förutom oljan. Droppa sen ner oljan långsamt medans du vispar som en tok så det inte skär sig. Fortsätt sen med resten: stek baconet. Skär avokadon i bitar. Skär frallan i kuber och stek i olja och pressad vitlök tills de fått lite yta. Fördela salladen på två tallrikar och plocka på allt det andra. Avsluta med dressingen och sist riven parmesan. Helt. Galet. Gott. Jag skojar inte.

Sara

marinerad tofu med sesamfrön

Innan jag blev vegetarian nån gång på gymnasiet hade jag inte riktigt förstått det här med tofu. Var det en ost? Var det en grönsak? Och vad sjutton skulle man göra med den? Sen klarnade det (det är alltså sojabönor som man faktiskt gör som en slags ost av (kallas också för bönost!)), och nu äter jag de då och då trots att jag inte är vegetarian längre av den enkla anledningen att det är gott, lättlagat och lätt att variera. Eftersom tofu inte direkt smakar nåt i sig själv är det gott att ösa på med kryddor och grejer. Här är ett enkelt nybörjarrecept som får den mest inbitna köttätare på fall!




marinerad tofu med sesamfrön

1 paket hård tofu (tror det är typ 300 gram)
olja
soja
vitlök
svartpeppar
sesamfrön
spaghetti
grönsaker, tex paprika och salladslök är gott till

Skär tofun i lagoma munsbitar, lägg i skål och häll över olja, soja, pressad vitlök och peppar. Exakt mängd av sakerna är svårt att ge. Gör som du tror blir bra, så blir det nog det också. Låt stå i ett par timmar. Häll i tofun och marinaden i en stekpanna och stek på medelhög värme tills tofun fått fin yta. Strö över ycket sesamfrön och servera  med spaghetti och goda grönsaker (krävs för att man inte ska tro att man har börjat se i svart-vitt). Gott!

Sara

RSS 2.0