"...gör nåt citronigt..."

Dagens middagsdrink by Elias:

För 2 highballglas:

3 cl Green Apple Syrup (Monin, inte nåt annat skräp) (Kan för den mindre extravagante/seriöse drinkblandaren ersättas med koncentrerad äppeljuice)
6 cl koncentrerad fläderblomssaft
3 cl citronjuice
1 - 2 dl apelsinjuice

Skaka i en shaker, eller på ett annat påhittigt sätt. Häll upp i glas, lika mycket i båda. Fyll upp med bubbelvatten och/eller grappo. Sugrör blir festligt!

Barris

Snabb sommarmiddag

När det är varmt är det svårt med mat. Det här funkar ganska bra!

Tärna en tomat och en avokado per person, och blanda i en skål. Häll i lite olivolja, salt och peppar, lite citron, och så mycket basilika du har hjärta att nypa från din sommarsådd. Jag finhackade en vitlök och hade i den också. Hade jag haft salladslök kvar hade den definitivt också fått vara med. Blanda i pasta och ät. Det är gott med halloumi till, och har du en kombo som inte är så förtjust i mat som gnisslar, så mycket bättre för dig!

                                 


Barris

Laxmiddag

Jag är egentligen inte så förtjust i de frusna portionsbitar lax man kan köpa rätt billigt på Ica Väst ibland. Färsk laxsida i ugnen ska det vara! Men studenters plånböcker tillåter ju som bekant inte såna extravaganser, så ibland blir det frysbitslax ändå. Jag tycker att problemet med dessa bitar är att de alltid blir lite torra och tråkiga, de blir aldrig fettiga och mjuka och mosiga, som färsk lax blir. Jag försöker åtgärda detta med att baka laxen i små foliepaket, för att jag tror att de inte vätskar ur sig lika mycket då. (Jag har nog fel, det blir ju alltid lite torrt ändå.) Jag brukar också sno ihop en röra av nåt med mycket smak och lägga med i foliepaketen. Ju mer gojs, desto bättre! Idag gjorde jag ungefär såhär:

Tina fisken, och lägg bitarna på folie. Salta och peppra. I en liten skål blandar di sedan rivet citronskal från en halv citron, en finhackad salladslök, rätt rejält med dill, lite pressad citron och olivolja. Lägg på fisken (eller blanda med nykokt färskpotatis, valet var svårt, men fisken vann) och sno ihop folien. Lägg i en ungssäker form och låt gå klar i ugnen. Min fick tog typ 20 minuter i 200 grader, men det kan mycket väl vara för länge och för varmt. Niklas tycker att 13 minuter i ett vattenbad på 70 grader är lagom, så vad vet jag.  Servera med färskpotatis, sallad och en trevlig kall sås. Min gjordes på turkisk yoghurt, salt och peppar, citronsaft, och dill. Typ. Stenbitsrom är överkurs om man inte redan råkar ha en burk i kylskåpet.






Barris
 

Om frukostar

Jag har aldrig varit en frukosttyp. Jag har absolut bättrat mig, men jag har fortfarande svårt att äta på morgonen. Nu har jag ju löst det fint genom att gå en utbildning utan schema (nästan) så jag behöver inte stressa i mig mat på morgonen. De dagarna jag inte har föreläsningar äter jag ofta min standardbrunch:

en halv knäckerundel med en eller två mosade avocado på. Lite örtsalt, och toppa med keso, så står man sig rätt länge.
Denna macka blir ockå en fin tentaperiodslunch.

Idag var det sommar plötsligt igen, och när det är varmt vill man ju inte ha mat, särskilt inte på morgonen. Så jag gjorde som följer:

Häll typ 2 dl vaniljyoghurt i en mixerburk, häll över en lagom mängd frusna lingon. 1/2 - 1 dl, kanske. Mixa, häll upp i ett glas och i med ett sugrör. Sörpla. Du behöver inte ens tugga, superfrukost. Smörj in dig med sollotion om du intager frukosten på balkongen, det gjorde inte jag. Det svider kan jag tala om.





Barris

Alltså färskpotatis

Med smör och lite örtsalt.
Köp en vagnslast, och lev på det tills du blir ett fnutt av lycka och tillfredsställelse!

Barris (som har ätit sig väldigt mätt på ovanstående + trevligt kött och sallad)

fläder- och citronmarmelad



I somras gjorde jag fläderblomssaft, och av citronerna som blev över gjorde jag en marmelad som jag fick recept på av trilobitnörden Emma i min klass. Det här är helt klart en av de godaste marmeladerna jag har ätit, och det vill inte säga lite eftersom jag vuxit upp i en bärplockar- och syltochsaftgörarsläkt av stora mått. Marmeladen blir härligt stark i smaken så man vill inte ha några stora mängder av den på sin smörgås. Därför gör det inte så mycket att det blir en sån liten sats.

Fläder- och citronmarmelad

Du tar helt enkelt citronskivorna som du silat bort från saften och mixar dem. Sedan lägger du dem tillsammans med 1 deciliter av den outspädda saften i en kastrull och kokar ett tag till en bra konsistens. Av min saftsats blev det marmelad till en 400-grams burk.

Sara

Guinnescupcakes



Ordet cupcake kommer från den tiden då de flesta saker bakades med viktmått och inte volymmått, så när de volymmåttsbaserade bakverken skulle namnsättas fick de namn efter volymmåttet som användes: koppkakor! Fint tycker jag!
Det här receptet hittade jag på en blogg (kommer inte ihåg vilken) som länkade hit, och den länken skickade jag i min tur till min karl mest på skoj på facebook en dag när jag verkligen inte hade nån lust att plugga utan hellre kollade på koppkakerecept. Han tycker om öl, men gillar inte alls muffins av den enkla anledningen att han tycker att de är torra och tråkiga. Fair enough! tycker jag, så det blir noll muffinsbakande hemma hos oss. Tills nu!
Jag har närt en lite förhoppning om att nån gång hitta ett koppkakerecept som inte antingen innebär en vanlig jävla muffins med nån kräm på eller en brutalsuperjätteamerikansk tårta med diamattopping på. Ja, du förstår: den lagoma koppkakan, helt enkelt. Lagom med en twist, kanske. NÅVÄL. Det här receptet ger koppkakor som inte är äckelsöta (trots den sjuka mängden socker), utan har en lite trevlig underton av kaffe och nåt mer. Och den lite syrliga toppingen är smarrig! Tyvär blev den här omgången koppkakor för kletiga (inuti alltså) för vår smak, men vi ska göra ett tappert försök igen.
Måtten i recepten må se lite ospecifika ut, och det är helt rätt! Det är nämligen översatt från amerikanska mått till svenska, och då blir det lite si och så med noggrannheten. 100 ml är som bekant 1 deciliter, resten får du lista ut själv.

Guinnescupcakes

koppkakor:

225-250 ml Guinnes
125 gram smör
170-190 ml kakao
450-500 ml farinsocker
170-190 ml gräddfil
2 ägg
1 msk vaniljsocker
450-500 ml vetemjöl
2,5 tsk bakpulver

glasyr:
225-250 ml färskost av philadelphia-typ
67-75 ml mjölk (eller testa med öl!)
280-312 ml florsocker

Lägg i smöret i en kastrull och häll i ölen, värm tills smöret smält. Vispa i kakao och socker. Vispa ihop gräddfil, ägg och vaniljsocker och blanda i ölmixen. Blanda mjöl och bakpulver och sikta i. Häll i muffinsformar (jag tror det blev typ 30 stycken) och grädda i 180 grader i typ en kvart eller tills en provsticka som sticks i är torr. Låt svalna innan glasyren läggs på. På bilden ovan är det mjölkglasyr på de koppkakor närmast, och ölglasyr på de längre bak.

Sara

Tapenadgifflar

I lördags var jag på bal. Inte på middagen, men på körsittningen och på släppet, och i Länna och allt det andra som hör till. Ett tips är att om du också ska på bal, och ska ta med dig de här gifflarna till din körs knytisbord, se till att du bakar dem i ganska god tid, så du slipper oroa dig för att mjöla ner din klänning. För att inte tala om den bisarra känslan i att pensla bröd med uppvispat ägg iförd långklänning med korsettliv och sex kjolar.

1 paket jäst
6 dl gammaldags mjölk
2 tsk salt
cirka 750 gram vetemjöl (lite drygt 12 deciliter
ett uppvispat ägg att pensla gifflarna med

1 burk Zeta kalamataoliver
cirka 1 dl bladpersilja
3 vitlöksklyftor, rivna
2 msk olivolja

Börja med tapenaden. Kärna ur oliverna, och mixa dem tillsammand med det andra. Ta lite åt gången, var lite försiktig med vitlöken till en början. Mixa ihop till trevlig konsistens. Det gör ingen om den blir lite vitlöksstark, det mildras i ugnen sedan.

Ljumna mjölken, lös upp jästen och tillsätt saltet och mjölet. Arbeta ihop till en bra deg och låt den jäsa i en timme. Knåda den lite på ett bakbord, och dela den i fyra delar. Kavla ut en del till en ca 1 cm tjock cirkel, och bred på en fjärdedel av tapenaden. Skär i åtta tårtbitar ( en pizza-rull-skär-sak är utmärkt) och rulla ihop till gifflar. Lägg dem på en plåt och låt dem jäsa i tio minuter. Pensla dem sedan med uppvispat ägg och grädda dem lågt i ugnen, 200 grader i drygt 15 minuter. Låt dem svalna på plåten.

Ursprung och bilder finns här.

Barris

Fina små mandelbiskvier

De här biskvierna smakar som de min farfar bjöd på när jag var liten. De är super att ha hemma och knapra på när man är lite sötsugen, de smakar så mycket att man inte behöver äta så många för att bli nöjd. Dessutom är de ju faktiskt nästan nyttiga, småkakor utan vare sig smör eller socker tillsatt!

200 gram mandelmassa
1 dl riven kokos
4-6 droppar bittermandelarom
3 msk lätt vispad äggvita

Riv mandelmassan, och blanda i allt annat. Blanda om smeten ordentligt, den ska vara ganska fast, men ändå lös nog att spritsa. men inte så lös att dne rinner ut. Lagom är bra! Spritsa ut små små pluttar på en papprad plåt, en kopparfemtioöring är väl ganska bra storlek, tycker jag. Det bör bli mellan 100 och 120 stycken pluttar. Grädda dem sedan i 125 grader i 30 minuter (drygt). De ska ha fin gyllenbrun färg. Gott till te!

Barris

Päronmarmelad med ingefära och valnötter

Den uppmärkssamme lade märke till burken med gulbrunt gojs som stod bredvid brödet i det förra inlägget. Burken innehåller en marmelad som jag kokade som julklapp åt min farmor i julas. Den är väldigt god, men jag äter sällan bröd, och ännu mer sällan marmelad, så burken är fortfarande ganska full.




1 msk rivet citronskal + saft av en citron (5 msk)
1,2 kilo fint mogna päron
2 dl vatten + 6 dl (400 gram) socker
3 knölar syltad ingefära i småsmå kuber
100 gram grovhackade valnötter

Tvätta och torka citronen, riv av skalet på ett fint rivjärn. Pressa citronen, och mät upp rätt mängd saft. Skölj päronen och skär bort skaft, blomfnas och kärnhus. Skär frukten i ganska små bitar (mindre än vad jag gjorde) och lägg dem i en tjockbottnad gryta. Häll över citronsaften och citronskalet, och vänd runt det så att citronen täcker alla päronbitar. Tillsätt vatten, och blanda i sockret, låt koka upp. Rör om då och då, och sänk värmen. Koka försiktigt i 30 minuter, utan lock. Rör om ganska ofta, minst var 5:e minut. Hack ingefärsknölarna mycket fint, och blanda i dem i grytan. Tillsätt också valnötterna. Koka upp marmeladen igen, och låt koka utan lock i ytterligare 15-20 minuter. Passa den noga så den inte bränner fast i botten. Dra av grytan från värmen, och låt den stå i tio minuter. Fortsätt att röra då och då. Häll upp den varma marmeladen i rena burkar, och sätt på lock när de svalant litegrann.

Receptet kommer från Anna Bergenströms Under valnötsträdet, sidan 304. Titta gärna på hennes bild istället för min, hennes bild ser godare ut. 
Barris

Gott bröd med nötter i

Jag och min kombo Elias har svurit på att aldrig köpa vardagsbröd igen. Denna ed kommer förmodligen att brytas ganska snart, redan idag var det rätt nära, men en bortglömd focaccia i frysen, och ett rådigt ingripande i form av brödbak från Elias håll räddade vår heder och ära. Den här gången.  Det här brödet är inte samma som bakades idag, Elias blandar mjölsorter hejvilt, och jag har ingen koll på hur han gjorde idag. Det här brödet är istället brödet som fick oss att inse att brödbak är så lätt och trevligt att köpebröd bannlysts.





Receptet kommer frånAnna Bergenströms fina bok Kärlek, oliver och timjan. Den boken går varm, som alla märkt.

Till 1 litet bröd: (degen går finfint att dubbla (baka i två separata brödformar) eller fyrdubbla (lägg ut fyra limpor i en smord långpanna)) (Fyrdubbla känns fel, det känns som att det borde bli gånger åtta då. Eller sexton? Ni som kan matte kan ju ge mig ett bra svar, tills dess säger jag som man brukar, och menar degen gånger fyra)

1/4 paket jäst
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 dl ljummet vatten
2 dl rågsikt
2 msk olja
100 gram hackade valnötter (Jag har aldrig använt valmötter, Elias är inte tt fan, men hasselnötter funkar jättebra!)
2 1/2 - 3 dl vetemjöl
1-2 msk smör till formen

Smula jäst i en bunke, strö i salt och klicka i honung. Lös upp i det ljummnade vattnet, häll på rågsikten och låt det stå och svälla ett par minuter. Rör ner olja, nötter och vetemjöl, arbeta ihop det till en smidig deg, låt den sedan jäsa i en timme. Smörj en liten brödform. Knåda den jästa degen och forma den till en tjock rulle. Lägg den i brödformen, och jäs brödet i en halvtimme. Snitta brödet på valfritt konstfärdigt sätt, och grädda mitt i ugnen 1 200 grader, ungefär 30 minuter. Klart! Det är särskillt gott att rosta, nötterna får en väldigt fin smak då. Men marmelad på känns det nästan mera som kaka än som bröd, och det behöver ju inte alls vara en dålig sak.

Barris



skållat bröd med sesamfrö

Ännu ett bröd till torsdagens gökotta, och ännu ett brödrecept från en av Anna och Fanny Bergenströms böcker; detta från Kärlek, oliver och timjan. Trevligt vardagsbröd (i boken heter det Rofans vardagsbröd) där det grova mjölet och lite annat skållas för att brödet ska bli saftigt och hållbart. Det tar ett antal timmar att få det här brödet klart, men egentligen är det bara en massa tid och inte alls mycket arbete, så det är ju lugnt ändå.



Skållat bröd med sesamfrö

Skållning:

2 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrön (i receptet står det hela, men jag använder krossade och det går fint det med)
1 dl havre- eller vetekli
1-2 dl solrodfrön
2 rågade tsk salt
5 dl kokhett vatten

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, och häll sedan på vattnet och blanda. Låt stå i 1-2 timmar.

Brödet:

½ paket jäst
2 dl ljummet vatten
9-10 dl vetemjöl + 2 dl till utbakningen
1 ägg
sesam- eller solrosfrön

Rör ut jästen i det ljumma vattnet och blanda ner det i bunken med det skållade. Häv i mjölet, arbeta ihop och låt jäsa i 1 timme. Strö ut de resterande 2 decilitrarna vetemjöl på en bänk och knåda igenom degen. Forma till ett bröd och lägg på papprad plåt. Jäs i 30 minuter. Pensla med ägget och strö över ganska mycket frön, typ 5 msk. Grädda först i 250 grader i 15 minuter, och sänk sedan till 150 grader och grädda i 25-30 minuter.

Sara

bröd från sommarlivet

På torsdag är det gökotta med släkt och vänner, och min och Magnus ta-med-grej är bröd. Det här receptet kommer från Anna och Fanny Bergenströms kokbok Under valnötsträdet. Den är en av mina favoriter, full av trevliga recept och underbara foton. Det här brödet passar alltid, och jag har hittills inte träffat på en människa som inte gillar det (det skulle vara mjölk-, nöt- och glutenintoleranta då...)! Det som står inom parentes i receptet står i boken, men jag har inte testat med de ingredienserna.



Bröd från sommarlivet

½ paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 msk rapsolja (eller olivolja eller valnötsolja om du har valnötter i)
2 dl grahamsmjöl (eller rågmjöl)
150 gram hasselnötter (eller valnötter eller 2 dl solrosfrön)
10-10½ dl vetemjöl
1 dl sesamfrön och/eller solrosfrön till utbakning

Smula jästen i en stor bunke, strö över salt och klicka i honung. Häll på lite av vattnet och rör så jästen löser sig. Häll i resten av vattnet och alla andra ingredienser förutom fröna till utbakningen. Arbeta degen och låt den sedan jäsa i 1½ timme. Sätt ugnen på 260 grader. Strö ut lite mjöl och utbakningsfröna på en bänk, tippa ut degen och forma den till en enda stor limpa. Vrid den gärna lite, det är snyggt. Grädda i 260 grader i tio minuter först, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda i 30 minuter. Låt svalna på galler.

Sara

pastasås med zuccini och creme fraiche

Jag gillar dagar som innebär att jag kan äta lunch hemma, för det betyder att jag slipper värma matlåda i micro! Idag var en sådan dag, och detta åt jag:



Pastasås med zuccini och creme fraiche

1 port.

½ liten gul lök
½ liten zuccinin
salt
(raps)olja att steka i
1 dl creme friche
nån vitlöksklyfta
lite svartpeppar

Skiva zuccinin och lägg ut skivorna på skärbrädan. Salta lite på dem och låt dom ligga så de får vattna ur sig lite. Dutta torra med hushållspapper. Hacka löken och stek den och zuccinin i oljan. I med pressad vitlök och lite peppar och stek lite till. Skeda i creme fraichen och låt koka ett par minuter. Servera med pasta. På bilden är det lite klippt persilja från balkongen också (äntligen!).

Sara

grön ärtsoppa

Gott, lättlagat, billigt, nyttigt, vegetariskt, veganskt om man vill. Allt bra i ett! Och ingredienserna har man oftast hemma allihopa. Himlarns gott att servera med en bit rökt lax, eller bara som den är med en bit bröd. Idag åt vi den med majskolvar. Det funkade också. Receptet kommer från ICA-boken Hela Sveriges husman.



Grön ärtsoppa

2 portioner

2 dl frysta ärter
4 dl vatten
1 buljongtärning
½ dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
svartpeppar

Koka upp vattnet med ärterna och buljongtärningen. Låt koka ett par minuter. Mixa sedan med mixerstav, peppra lite och ha i grädden. Klart!

Sara

havreflarn

Att plugga när det jag helst av allt vill göra är att gå ut i skogen i solskenet, eller i alla fall få läsa nåt annat än den hemska boken "Chemical principles - the quest for insight" (blä!), det är inte lätt. Att ha nåt smaskens som till exempel havreflarn att äta till de många litrarna te jag kolkar i mig gör det lite lättare. De här små liven smakar gott men inte så mycket, så jag tror att man med fördel kan tillsätta ytterligare smask. Till exempel vet jag att en klick smält choklad på inte går av för hackor, men jag kan också tänka mig kanske kanel eller ingefära? Ooh, kanske kanel-flarn och stekta äpplen och vaniljglass till?



Havreflarn

ca 35 st

3 dl havregryn
100 smör
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och häll det över havregrynen. Blanda i resten av ingredienserna. Klicka ut glest på pappade plåtar (för mig gick det åt tre) och grädda i fem minuter. Lossa från plåten och låt svalna som de är eller böjda över nåt, till exempel en träslev.

Sara

örter, färska vs. torkade



Min balkong är inte i närheten så ompysslad som Barris balkong, men persilja och sallad har jag i alla fall! Persilja apropå örter, och örter apropå focacciareceptet som lades upp igår. Jag väntar i detta nu på min stackars karl som sitter på stockholmståget i totalstopp, och vad är väl bättre tidfördriv än att testa gårdagens recept, tänkte jag då? Problemet är bara det att jag inte har nåt annat än torkade örter hemma (persiljan är ju bara barnet!), men enligt en viss Niklas byter man ut färska örter mot halva mängden torkade. Jag tyckte nog att en fjärdedels deciliter såg mer lagom ut, men det får vi se när brödet är klart!

Sara

Focaccia

Bröd är gott och lätt att göra, men jag glömmer alltid det titt som tätt. Nu har jag kommit på det igen!

25 gram jäst
4 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 dl hackade örter
ca 1 liter vetemjöl

ett gäng oliver
olivolja
havssalt

Man gör som vanligt, smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader och häll lite över jästen, rör så den löser sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, örter och så mycket mjöl att degen känns bra. Så här års har inte jag decilitervis med örter på balkongen, och det känns ju lite sisådär att köpa dyra färska. Jag använde istället ett halvt paket frusna provencalska kryddor som jag hittade i frysen. Så blev jag av med dem! Jäs degen i 40 minuter. Kavla ut degen till lämplig långpannestorlek, eller tryck ut den direkt i en olivoljad långpanna. Tryck i oliverna i degen (I love ECO har en trevlig burk med balandade sorter som är goda), pensla med olivolja och strö över salt. Var lite försiktig med saltet, jag tog aningen för mycket och fick borsta av braödet... Grädda i mitten av ugnen, 250 grader, 15 minuter och låt sedan brödet svalna på galler. Frys allt som inte går åt samma dag, det blir lite knaligt fort.



 Barris

chevré och spaghetti

Igår var det teater-tajm! Knutby på stadsteatern här i Uppsala, och jäklar alltså! Superjättebra! Innan åt jag, Barris och Elias följande mumsigheter:

Chevré och spaghetti

Skiva chevré i centimetertjocka skivor. Två per person tyckte vi var lagom. Lägg i oljad form och pluppa på en klick honung (egentligen ska det nog vara flytande honung, men nåt sånt fräsigt hade jag inte hemma) och lite olivolja. Buss in i ugnen på 250 grader tills det har smält lite, typ fem minuter. Koka spaghetti, och sleva upp ostklegget på pastan. Servera med valnötter och en sallad, och cykla i maklig takt efteråt. Man blir ganska mätt.

Sara

Mandel- och citronbiscotti


Biscotti vore trevligt, tänkte jag och gick ut i köket där de sista äggen inför mina ögon slank ned i Elias raggmunkssmet. Jahapp. Jag som hade tänkt sätta deg innan kören. Det blev till att handla på hemvägen istället. När jag kom hem från kören och affären började jag smälta smör, och upptäckte till min förtvivlan (faktiskt) att mandeln var slut. Jag ringde i panik till Elias, som ännu inte var hemma, och han räddade allt genom att köpa med sig mandel på vägen hem. Så då var han förlåten för äggen.

100 gram smör
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 2 citroner
1 1/2 dl mandel

Smält smör, och vispa äggen lätt i en bunke. Blanda i smöret och citronraspet. Grovhacka mandeln och blanda den och alla torra ingridienser i en annan bunke, häll sedan ner det i äggsmöret. Dega ihop det, och forma till tre längder på papprad plåt. Grädda i mitten av ugnen, 175 g, 25 minuter. Ta ut plåten och skär längderna till skorpor i lagom bitar, drygt en centimeter breda. IN i ugnen igen, som nu ska vara på 125 g, i 10 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna gå klara på eftervärme, gärna över natten. Då får man trevlig efterrätt till sin frukost dagen efter!




 Barris

Elias köttfärssås

Elias kan göra finfina köttfärssåser. Här är dagens, den räcker till ett par middagar och matlådor, i alla fall om man inte är fler än två i hushållet.

4 små lökar eller två stora
1/4 rotselleri
paprikapulver
800 gram köttfärs
salt och peppar
2 msk kalvfond
2 pressade solo-vitlökar eller 4-5 vitlöksklyftor
2 paket krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 rejäl nypa socker
1-2 tsk italiensk salladskrydda
cayennepeppar
ett par droppar röd tabasco
1/2-1 dl matgrädde
1-2 tsk torkad oregano
2-3 smulade lagerblad
ev ca 1 dl gott rödvin

Skaffa dig först och främst en bra rejäl, rymlig gjutjärnsgryta. Hetta sedan upp olja i den och ha i finhackad lök och kubikcentimeterstora bitar rotselleri, stek tills löken är glansig. Pudra över paprikapulver så att löken får färg. Tillsätt köttfärsen och rör runt tills köttet är genomstekt. Salta och peppra. Elias hälsar att det är viktigt att få en bra grundsmak på köttfärsen. Skvätt i kalvfonden och pressa i vitlöken. Tillsätt tomaterna, ekologiska är bra, och sprutta i tomatpurén i fyra matskedsstora högar. Tillsätt också en rejäl nypa socker, italiensk salladskrydda, cayenne och tabasco. Personligen är jag inte ett fan av färdiga kryddblandningar, men här är det gottgott! Skvätt i matgrädden och låt puttra under lock i en timme, gärna tre. Smula i slutet av koktiden ner oreganon och lagerbladen. Om du vill låter du en del vätska koka bort, som du sedan ersätter med ett gott rödvin. Ät med pasta och en trevlig sallad. Mat blir så mycket mera mat om man äter sallad till den. Elias har lärt sig laga köttfärssås av sin pappa Staffan, som vi hälsar grattis till, för han fyller år idag!

 

Barris


Länktest

Jag övar mig i att länka till saker, och passar på att tipsa om ytterligare en fin matbloggerska, Sanna. Hennes blogg finns (förhoppningsvis) här. Hon tar också finfina bilder och lagar trevlig mat!

Barris

nutellapinnar

Min karl har ju en ölmage. Då är det väl inte mer än rätt att jag skaffar en nutella-rumpa? Nä just det! Ett par vänner hittade nutellapinnar i kafeterian på Ångström (eller Ångestdröm som en av dem föredrar att kalla det), där vi pluggar. De ojade sig och hävdade bestämt att de fick rysningar över ben och armar när de åt dessa pinnar. Jag blev ju förstås nufiken och var tvungen att tota ihop ett par hemma i köket, och hör och häpna: nutella är fortfarande oslagbart när det gäller det mesta!

Nutellapinnar

Till en sådär 8 pinnar behövs det: 1/2 burk nutella samt ett paket smördeg. Jag använde en sån där färdigutkavlad historia som inte behöver tinas, men smaken är ju som baken, och jag ville ha mina nutellapinnar fort!

Ja. Bred ut smördegen och skär den i 8 delar. Lägg en tjock sträng nutella i mitten och rulla/vik ihop det hela på ett bra sätt. Lägg på papprad plåt och grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter eller tills de har fått en fin färg. Låt svalna (annars bränner man sig och det gör JÄTTEont, kan jag berätta...), ät och frusta av njutning.

Sara

Mat på plåt

Det finns en matbloggerska som ensam är ansvarig för att jag numera har nitton (19) matbloggar bokmärkta som jag måste kolla varje dag. Hon skriver bra, fotar fint, och hon lagar spännande mat. Hon heter Lotta och du hittar henne här. Det här receptet kommer ursprungligen från Lottas gamla matblogg som numera inte uppdateras, men som ändå är en typiskt bra receptsamling. Den hittar du här.

Dela ett gäng rotfrukter och grönsaker i bra bitar och lägg dem på en plåt. Idag använde jag potatis, motot, rotselleri, majskolv, aubergine och hela vitlöksklyftor. Tomater blir fint också, de glömdes bara bort idag. Häll på ganska rejält med olja och trevlig örtkrydda. Salta med flingsalt om du har, och peppra. Blanda runt och lägg skivat bacon över, mängd efter mage. Putta in alltihop i en 200 g varm ugn i ungeför 40 minuter, stick i potatisen och kolla att dne är mjuk, den brukar ta längst tid på sig. Ät. Det är gott att ha en kall yoghurtsås till, men egentligen behövs inga tillbehör, det blir gott ändå.

/ Barris

Tettis /Hannahs chokladsås

Okej. Den här chokladsåsen är liksom bara bäst. Glass, maränger och den här. Ujuj.

Tettis /Hannahs chokladsås

5 dl vispgrädde
8 msk ljus sirap
2 msk kakao
2 msk bregott
2 tsk vaniljsocker

Koka upp och låt koka några minuter. Låt svalna och försök att behärska dig, människa!

Snask-Sara

makalösa kakor

Vad jag vill minnas så var det min faster Karin som hittade det här receptet på kakor i en Allt om mat-tidning för en herrans massa år sedan, och sen dess har den (för mig i alla fall) den viktigaste platsen på kakbordet (ja vi har ett sånt i min släkt) på julafton och alla andra högtider (men vi har bara kakbord på julafton) (himlarns många parenteser blev det, hörru). Makalösa är de hur som helst! Även fast farmors katt Sigge mest är intresserad av urpetade russin.



Makalösa kakor

200 gram smör
1,5 dl socker
4 dl vetemjöl
1,5 dl russin
2 tsk bakpulver

Rör smör och socker mjukt. Blanda övriga ingredienser för sig, och rör sedan ner dem i smörblndningen. Rulla små bollar (typ 50 stycken) och lägg på papprad plåt, 4 i rad. Grädda i 200 grader i 10 minuter.

Sara

kesolasagne



Här kommer ett recept på mammas kesolasagne som ingen kan motstå!

Kesolasagne

sås:
3 purjolökar
4 tomater
1/2 dl tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl matlagningsgrädde
1 krm vitpeppar
1 msk torkad basilika
2 vitlöksklyftor

9 färska lasagneplattor
500 gram keso
2 dl riven ost

Strimla purjolökarna och fräs i smör. Tillsätt tomaterna, hackade, och resten av såsingedienserna. Låt koka upp. Varva grönsakssås, lasagneplattor och keso i en smord form. Avsluta med sås och strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter.

Sara

kumminkringlor

Jag hade ett tag kännt en mystisk längtan efter kumminkringlor. Jag misstänker att det berodde på att jag läste Bilbo just då, för den boken får mig gärna på sånt äta-gott-humör. Nåväl, jag och Magnus fick en hög med kokböcker av mammas granne för att kolla igenom och se om det var nåt där som föll oss på läppen, och hör och häpna: en bok vid namn Hembakat matbröd - den moderna kokboken av Ingmarie Sundling, från 1972, dök upp och innehöll till min förtjusning detta recept på just kumminkringlor. Blir lite härligt sega och salta, perfekta att äta i skogen med en termos te eller så.

Kumminkringlor

48 kringlor, 250 grader

14 dl rågsikt
1 msk salt
1 msk kummin
50 gram jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk olja
mjölk, grovt salt samt kummin till pensling och pynt



Smula ner jästen i en bunke, häll över vattnet och rör om tills jästen har lösts. I med oljan, mjölet, saltet och kumminen och arbeta ihop till en fast deg. Knåda och dela i 48 bitar som rullas till kringlor. Lägg på papprad plåt och låt jäsa i en sådär 30 minuter. Pensla med mjölk och strö över lite salt och kummin. Grädda mitt i ugnen i cirkus 8 minuter.

Sara

morotssallad

Underbart god och knaprig morotssallad från Anna Bergenströms kokbok Kärlek, oliver och timjan. Tillsammans med hemgjord rostbiff och potatistårta (recept på den, Barris?) på senaste nyårsaftonen var det finfint! Jag tycker ju att saker ska vara enkla, så jag ändrade lite i receptet. Rivna morötter i stället för fint skurna samt orostade frön och nötter gör det lite mer till en vardagssallad.

Morotssallad

Riv morötter grovt och blanda med sesamfrön, solroskärnor och en skvätt vardera av olivolja och vitvinsvinäger samt en nypa salt. Ät på stört!



Ocharmig bild, jag vet. Men så här ska salladen se ut i alla fall! (resten är stekt marinerad tofu, spaghetti och mosad avokado med citronrapsolja. Inte helt fel kombination det heller)

Sara

rödbetsvin

För ett par månader sedan fick jag smaka ett rödbetvin från 1986 av min faster Tetti. Det var otroligt gott! Här kommer ett recept som jag hittade på the internet (här), som jag tyckte funkade bra. Enkelt, tar ett par veckor, och sen har du litervis med vin att bjuda på! När jag kollade min vinsats var alkoholhalten på 9,2 %.

Rödbetsvin

8 stora rödbetor
4 liter vatten
2 kg socker
50 g vanlig jäst
2 skivor vitt bröd
1 kaffekopp russin

Skiva rödbetorna och koka dem i vattnet i ett par timmar tills den mesta färgen har kokat ur. Sila och fyll på med mer kokt vatten så det är fyra liter efter kokningen. Tillsätt sockret och russinen när det har svalnat. Häll alltihop i en bunke, helst med tättslutande lock och ett jäsrör med sprit i så koldioxiden som bildas har nånstans att ta vägen. Om man inte har ett jäsrör kan man nog sätta på en kork löst och täta med hushållspapper eller så. Bred jästen på brödskivorna och lägg i dem med jästen ner. Låt stå i rumstemperatur i ett par veckor, tills bubblandet har lugnat ner sig. Sila och häll upp på flaskor. Håll dig om du kan och spara i 20 år.



Sara

aprikosmarmelad

Alltså, att under en kväll fixat müsli, bröd, förberett marmelad samt äntligen planterat ut växter på balkongen är så jäklarns tillfredsställande.

Nyss vrålade hela flogsta, vilket i vanliga fall brukar betyda läggdags för lilla Sara, men eftersom jag börjar en ny kurs imorgon som hålls av geovetare börjar vi inte klockan åtta som vanligt, utan klockan tio! (det är ju allmänt kännt att alla geovetare är knubbiga gubbar till tomtar med skägg som inte kan tänka riktigt klart förrns klockan är i alla fall tio på morgonen)

Men ja! tycker väl du nu, och vill hellre höra om marmeladreceptet än om annat. Så här får du det:

Aprikosmarmelad

Lägg torkade aprikoser i blöt över natten. Häll bort det mesta av vattnet, koka ett par minuter. Mixa. Klart! Ät upp inom en vecka.

Sara

RSS 2.0