makaronipudding

Pappas recept=pappas smak, dvs ganska fett. Mätt blir man! Funkar himla bra som matlåda, det gör liksom hela dan mer uthärdlig.

Före ugnen:



makaronipudding, 4 pers.

4 dl makaroner (inte snabbmakaroner!)
200 gram falukorv (pappa tyckte att 400 gram var bra, men då blir det ju typ en korvlåda i stället)
200 gram rökt sidfläsk (eller ett paket bacon) (om du använder sidfläsk: skär bort den hårda kanten!)
3 ägg
2½ dl mjölk
2 tsk vetemjöl
riven ost (mängd efter behag)
ströbröd
smör

Koka makaronerna al dente. Skär korven och fläsket i små bitar och stek tills de fått fin färg. Vispa ihop äggen och mjölken, ha i mjölet och vispa lite till. Smöra en lagom stor form. Blanda makaroner och korvfläsk med osten, häll det i formen och häll över äggstanningen. Strö över ströbröd och klicka på lite smör. Grädda på 225-250 grader i typ en 30 minuter, eller tills stanningen stannat.

Efter ugnen:



Sara

Fruktsallad till advent

Jag är rätt inställd på jul redan. Jag skulle gärna bara vara hemma och baka och fixa och byta gardiner och klä granar hela december. Men "Inte innan första advent" säger något inom mig. Så jag lurades och gjorde en fruktsallad till efterrätt. Det är väl inte för juligt? Trodde du ja!
Lurig fruktsallad till fyra personer
2 apelsiner
2 äpplen
2 clementiner
en näve torkade fikon
1 knöl syltad ingefära + lite av lagen
1/2 granatäpple
en näve lingon
mandel (eller valnötter om man har sådana hemma)
kokosflingor
Skär av skalen på apelsinerna med en kniv och filéa dem. Krama ur det som blir kvar av dem i skålen du ska blanda salladen i. Klyfta äpplena och skala clementinerna. Man kan filéa dem också om man är på det humöret. Annars pillar man bort så mycket man kan/orkar av det vita fnaset. Grovhacka fikonen och finhacka ingefärsknölen. Peta loss granatäppelkärnorna och blanda allt i skålen. Hacka mandeln och strö kokos över frukten. Tippa i lite av ingefärslagen och blanda ordentligt. Strö över en näve frusna lingon och kanske lite meta kokos. Det blir fint och gottgott. Om man vill kan man äta glass eller grädde till men det behövs faktiskt inte.
Barris

Starta en sur!

Att baka surdegsbröd är jätteroligt och blir jättegott. Det tar lite tid att komma igång men det är det definitivt värt! Läs här på Martins blogg hur man gör, det gjorde jag. Sen kan ni leta brödrecept på hans blogg också, det gör jag. Eller köpa hans bok, det gjorde Sara. Till Magnus visserligen men ändå. I boken står det också hur man gör för att starta en sur och där finns tips och fina bilder och bra recept.
Idag har jag bakat det här brödet och det blev finfint!
Barris

Ugnsgrönsaker med äppelstekt viltkorv

Höstmat! Passa på innan det blir vinter för det var väldigt gott.
För 4 personer
1 butternutpumpa
1 aubergine
12 potatisar (efter storlek)
600-800 gram viltkorv
2 äpplen
1 gul lök
olivolja
salt och peppar
senap
Skiva auberginen i ca 2 cm breda skivor. Tärna pumpan grovt och klyfta poatisarna. blanda med olivolja flingsalt och peppar i en långpanna. Fördela det jämnt och droppa lite extra olja på aubergineskivorna. Ställ i ugnen på 200 grader i 40 minuter. Stek viltkorven och lägg i en fint strimlad lök och klyftade äpplen efter en liten stund. Stek tills korven får bra färg och löken och äpplena är mjuka. Servera med en god senap och sallad. Jag tog P&B:s äppelsenap och det passade jättebra till.
Barris

Limeochingefärslax

Jag har haft ett väldigt oinspirerande (läs odiskat) kök rätt länge nu. Men icke mera! Mat och ytor och surdegar och jag vet inte allt har dykt upp istället för disktravarna. Och då har man ork att laga mat och att blogga om den också. Efter första tuggan sa Elias "Kajsa, det här var jättegott!" Bara så ni vet.
För två personer:
2 portionsbitar lax
1 lime
2 vitlöksklyftor
3-4 cm ingefära
1 burk kokosmjölk
en skvätt teriyakisås
2 portioner ris
salt och peppar
Börja med att tina laxen. Skär den i bitar. Blanda en marinad av skalet och saften från limen, de pressade vitlöksklyftorna och ingefäran som du halvfinhackat. Salta och peppra också. Blanda ihop och lägg i laxbitarna. Plasta och ställ i kylen en timme eller så. Börja koka riset och värm en stekpanna med olja. Lägg i laxbitarna i stekpannan utan att det följer med några ingefärsbitar. Stek laxen snabbt på hög värme och ta den ur stakpannan. Sila det som är kvar av marinaden och spara. Häll kokosmjölken i stekpannan och vispa ur steksmakerna. Tillsätt den silade marinaden och smaka upp med lite teriyaki och salt och peppar. Servera med en färgglad sallad för det blir rätt beige mat - men god!

choklad- & hasselnötskakor

De här kakorna är helt klart bland mina topp 3-kakor! Knapriga och lite knäckiga charmar de byxorna av vem som helst. Receptet kommer från "Smaker från Saltå kvarn". (vi kanske skulle ha en ny bloggkategori: boktips)



choklad- & hasselnötskakor ca 30 st

100 gram smör
1 dl råsocker
1 dl farinsocker
1 ägg
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2½ dl vetemjöl
100 gram hackad mörk choklad
1 dl hackade hasselnötter

Rör ihop smör, socker och ägg till en krämig smet. Blanda i resten av ingredienserna och rulla till en korv, typ 5 cm i diameter. Mjöla in den lite lätt, plasta in och låt ligga i kylen i en timme. Värm ugnen till 175 grader. Skär kakorna i centimetertjocka skivor. Lägg på två papprade plåtar och grädda i ugnen i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Sara

torkade äppelringar

Gott som tugg-till-plugg (jösses vad fyndigt. Nästan värt en egen bloggkategori) och till pumpasoppa. Och säkert en massa annat. Godast blir det, enligt mig, med Ingrid Marie. Det viktigaste är att du använder svenska äpplen, annars missar man hela smakexplosion-grejen!



torkade äppelringar

Kärna ur äpplen och skär dem i 2 mm tunna skivor. Torka på bakplåtspapper på galler i 75 grader varm ugn i typ 4-5 timmar. Sätt i en träslev eller liknande så ugnsluckan hålls lite öppen. Vänd på dem efter halva tiden. Känn efter så de är riktigt torra. Om de känns mjuka är det bara att låta dom stå inne ett tag till. Risken att de bränns är inte så hög, men glöm inte bort dom för länge bara! Förvara i burk med tätslutande lock.

Sara

morots- & citronmarmelad

Så himla god marmelad! Lite tuggigare liksom. När jag gjorde marmeladen första gången blev jag lite förvirrad när det inte skulle vara nåt vatten i och att den skulle stå över natten, men lugn bara lugn! När morotsrivet och citronskivorna står och gottar sig med sockret blir det hela som en soppa till slut, som går utmärkt att koka! Om du är en sån som inte brukar använda ekologiska produkter föreslår jag att du gör det den här gången i alla fall. När man använder skal i mat vill man ha så lite besprutningsmedel som möjligt...

Receptet har jag har hittat i både "Smaker från Saltå kvarn" och i Bergenströms "Vinterns goda ting". I den sistnämnda står det att det är ett gammalt familjerecept från Normandie. Tjusigt så det förslår.



morots- & citronmarmelad

1 kg morötter
4 ekologiska citroner
1 kg strösocker

Skala och riv morötterna grovt. Skrubba citronerna. Dela varje citron i fyra klyftor och skär dessa i tunna skivor. Blanda ihop morötter, citroner och sockret i en stor kastrull. Låt stå med lock i rumstemperatur i en sådär 12 timmar. Koka upp och låt koka sakta utan lock i 40 minuter. Lägg sedan på locket och låt koka i ytterligare 30 minuter. Fyll på väl rengjorda, varma burkar och förslut. (Jag har i lite atamon ochså, så håller det sig bättre.) Förvara gärna burkarna uppåner, annars kan det se lite torrt och tråkigt ut på ytan när man öppnar burken.

Sara

ost- & grönsakssoppa

Höst --> soppa, i alla fall för min del. Jag gjorde en grönsakssoppa härom veckan, och valde att hyvla i ost för att göra den lite matigare. Det blev den, och (inte minst) godare! Tomat, timjan och ost är smaker som passar väldigt bra ihop!



ost- & grönsakssoppa 1 portion

en bit gul lök
1 liten morot
1 vitlöksklyfta
ett par små potatisar
olja
paprikapulver
3 dl vatten
buljong
1 msk tomatpuré
torkad timjan
ost som smälter bra, tex gouda

Hacka grönsakerna och fräs de och paprikapulvret i oljan en liten stund. Ha i tomatpurén och låt den fräsa lite. I med vatten, buljong och timjan. Låt koka tills potatisen är klar. Hyvla då i så mycket ost så du skäms. Sleva i dig, gärna i sällskap av tända ljus!

Sara

RSS 2.0