Hamburgare

Sommaren 2004 var jag och min familj på semester i England. Jag var då vegetarian och tyckte inte att McDonalds var ett särskilt bra lunchalternativ, eftersom det enda de hade att erbjuda mig var typ minimorötter i en liten fuktig plastpåse. Jag vägrade. Detta har jag sedan dess fått höra varje gång jag ska äta ute med min familj. "Inte McDonalds! Kajsa vägrar..." säger min syster. Och varje gång vi åker bil och passerar en McDonaldsskylt är det likadant. "Titta! McDonalds! Men Kajsa vägrar..." Jag har försökt påpeka att detta var ganska många år sedan nu, och att jag visserligen helst äter någonannanstans fortfarande, men jag vägrar inte. Det verkar inte riktigt gå in, och ärligt talat, Lovisa, det här är mycket godare. Även om det inte ser så mycket ut för världen. (Men det gör fan inte McDonalds hamburgare heller!)



Till 2 hungriga personer, eller 4 inte lika hungriga som dessutom äter lite klyftpotatis eller annat trevligt tillbehör:

400 gram köttfärs
en skvätt kalvfond
salt och peppar

och om man känner för att spejsa till det lite:
fetaost
färska örter
eller nåt annat som är gott i

Blanda ihop ich forma till fyra hamburgare. Det är bättre att göra dem breda och platta än knubbigare, då är det lättare att äta sen. Lägg på hamburgebröd med lite blandade grönsaker och andra trevliga tillbehör. Elias hade visst ostskivor på, kan ni tänka er!

Barris

apelsin- och morotssoppa

Underbart god och förkylningsbortfixande soppa som passar både sommar och vinter (speciellt om sommarn är lite kall och blåsig).



Apelsin- och morotssoppa

För 4 behövs:

500 gram morötter
2 gula lökar
2 apelsiner
3 cm ingefära
lite olja att steka i
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
salt
svartpeppar
creme fraiche

Hacka löken, riv morötterna, riv apelsinernas skal, pressa ur apelsinsaften, riv ingefäran. Fräs löken i olja på svag värme tills den är lite mjuk. Salta, tillsätt morötterna och ingefäran och låt det steka med ett tag. Häll på vatten, apelsinjuice och -riv samt buljongen och låt koka upp. Låt hela klabbet sjuda i tio minuter-en kvart. Kör några varv med mixerstav i soppan när den är klar och smaka av med salt och svartpeppr. Servera med creme fraiche och bröd eller så.

Sara

Slösallad




Ambitionsnivån sjunker i takt med att temperaturen stiger...


Barris

Örtfärsbiffar

Hehe... Jag tänkte kalla dem för Sträntemöllabiffat först, för jag tror att det var där jag gjorde mina allra första helt själv-ingen-hjälp-alls-köttfärsbiffar. Men det är det ju mest bara jag som vet om, så det hade ju inte sagt er nåt...

Men de här blev i alla fall mycket bättre än de jag gjorde på Sträntemölla! De blev saftiga och inte alls torra så som köttfärsbiffar blir ibland. De smakade precis lagon mycket av det jag ville att de skulle smaka av, inget tog över för mycket. Gott helt enkelt!

Till fyra rejäla biffar:

400 gram köttfärs
1 ägg, salt, lite mera än du (jag) tror
svartpeppar
100 gram fetaost, tärnad
tre finhackade vitlöksklyftor
hackad färsk basilika 
hackad färsk timjan


Blanda ihop allt i en bunke, forma till biffar, stek i smör på ganska hög värme. 
Ungefär fyra minuter på varje sida, beror väl på lite. Men inte för länge i alla fall!


                                      




Barris

Balkonglådeutdelning



Jag har gjort salladen och rädisorna själv!


Barris

Pesto på soltorkade tomater

Sommarhettan är här, och mat känns nästan alltid överflödigt. Salt känns nästan aldrig överflödigt, och något i magen är ju bra. Om man gör en pesto har man en lång radda snabbmatsrätter att välja på sedan: blanda pesto i pastasallad, bre pesto på macka, ät som guck till kött, fyll picknickmackor med pesto, sallad, tomater, och så vidare. Eller så kan man blanda den i pasta, gott, såsigt, salt, enkelt och bara en platta på spisen behöver vara varm. Den är också en schysst ät-present om du ska på galej i sommar. Det kan ju tilläggas att jag inte är ett fan av soltorkade tomater i sig, tycker de smakar lite för likt russin och har en jobbig konsistens, men det här är väldigt gott!

Till ca 250 gram pesto:

75 gram parmesanost
100 gram soltorkade tomater
50-75 gram pinjenötter
2 pressade vitlöksklyftor
drygt 1 dl olivolja
lite svartpeppar
kanske lite salt

Finfördela tomaterna i en matberedare eller mixer. Dwet går att hacka för hand, jag har gjort det, men har man en matberedare går det ju lite smidigare. Riv parmesanosten, och blanda i tomathacket tillsammans med pinjenötter och pressade vitlökar. Slå sist i oljan, lite i taget samtidigt som maskinen snurrar. Smaka av med svartpeppar. 





Barris

Leka med maten




Elias gjorde självporträtt i matrester och konstaterade att
 "Jag är vuxen. Jag får leka med maten!"

Barris


RSS 2.0