Elias köttfärssås

Elias kan göra finfina köttfärssåser. Här är dagens, den räcker till ett par middagar och matlådor, i alla fall om man inte är fler än två i hushållet.

4 små lökar eller två stora
1/4 rotselleri
paprikapulver
800 gram köttfärs
salt och peppar
2 msk kalvfond
2 pressade solo-vitlökar eller 4-5 vitlöksklyftor
2 paket krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 rejäl nypa socker
1-2 tsk italiensk salladskrydda
cayennepeppar
ett par droppar röd tabasco
1/2-1 dl matgrädde
1-2 tsk torkad oregano
2-3 smulade lagerblad
ev ca 1 dl gott rödvin

Skaffa dig först och främst en bra rejäl, rymlig gjutjärnsgryta. Hetta sedan upp olja i den och ha i finhackad lök och kubikcentimeterstora bitar rotselleri, stek tills löken är glansig. Pudra över paprikapulver så att löken får färg. Tillsätt köttfärsen och rör runt tills köttet är genomstekt. Salta och peppra. Elias hälsar att det är viktigt att få en bra grundsmak på köttfärsen. Skvätt i kalvfonden och pressa i vitlöken. Tillsätt tomaterna, ekologiska är bra, och sprutta i tomatpurén i fyra matskedsstora högar. Tillsätt också en rejäl nypa socker, italiensk salladskrydda, cayenne och tabasco. Personligen är jag inte ett fan av färdiga kryddblandningar, men här är det gottgott! Skvätt i matgrädden och låt puttra under lock i en timme, gärna tre. Smula i slutet av koktiden ner oreganon och lagerbladen. Om du vill låter du en del vätska koka bort, som du sedan ersätter med ett gott rödvin. Ät med pasta och en trevlig sallad. Mat blir så mycket mera mat om man äter sallad till den. Elias har lärt sig laga köttfärssås av sin pappa Staffan, som vi hälsar grattis till, för han fyller år idag!

 

Barris


Kommentarer
Postat av: sara

jag gillar verkligen rotsellerin!

2009-05-05 @ 22:55:56
Postat av: Barris

Jag med, om den är i rätt små bitar. Och det är den! Om man river den märks den inte i munnen, men smakar mer.

2009-05-06 @ 12:03:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0