skållat bröd med sesamfrö

Ännu ett bröd till torsdagens gökotta, och ännu ett brödrecept från en av Anna och Fanny Bergenströms böcker; detta från Kärlek, oliver och timjan. Trevligt vardagsbröd (i boken heter det Rofans vardagsbröd) där det grova mjölet och lite annat skållas för att brödet ska bli saftigt och hållbart. Det tar ett antal timmar att få det här brödet klart, men egentligen är det bara en massa tid och inte alls mycket arbete, så det är ju lugnt ändå.



Skållat bröd med sesamfrö

Skållning:

2 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrön (i receptet står det hela, men jag använder krossade och det går fint det med)
1 dl havre- eller vetekli
1-2 dl solrodfrön
2 rågade tsk salt
5 dl kokhett vatten

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, och häll sedan på vattnet och blanda. Låt stå i 1-2 timmar.

Brödet:

½ paket jäst
2 dl ljummet vatten
9-10 dl vetemjöl + 2 dl till utbakningen
1 ägg
sesam- eller solrosfrön

Rör ut jästen i det ljumma vattnet och blanda ner det i bunken med det skållade. Häv i mjölet, arbeta ihop och låt jäsa i 1 timme. Strö ut de resterande 2 decilitrarna vetemjöl på en bänk och knåda igenom degen. Forma till ett bröd och lägg på papprad plåt. Jäs i 30 minuter. Pensla med ägget och strö över ganska mycket frön, typ 5 msk. Grädda först i 250 grader i 15 minuter, och sänk sedan till 150 grader och grädda i 25-30 minuter.

Sara

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0