Tapenadgifflar

I lördags var jag på bal. Inte på middagen, men på körsittningen och på släppet, och i Länna och allt det andra som hör till. Ett tips är att om du också ska på bal, och ska ta med dig de här gifflarna till din körs knytisbord, se till att du bakar dem i ganska god tid, så du slipper oroa dig för att mjöla ner din klänning. För att inte tala om den bisarra känslan i att pensla bröd med uppvispat ägg iförd långklänning med korsettliv och sex kjolar.

1 paket jäst
6 dl gammaldags mjölk
2 tsk salt
cirka 750 gram vetemjöl (lite drygt 12 deciliter
ett uppvispat ägg att pensla gifflarna med

1 burk Zeta kalamataoliver
cirka 1 dl bladpersilja
3 vitlöksklyftor, rivna
2 msk olivolja

Börja med tapenaden. Kärna ur oliverna, och mixa dem tillsammand med det andra. Ta lite åt gången, var lite försiktig med vitlöken till en början. Mixa ihop till trevlig konsistens. Det gör ingen om den blir lite vitlöksstark, det mildras i ugnen sedan.

Ljumna mjölken, lös upp jästen och tillsätt saltet och mjölet. Arbeta ihop till en bra deg och låt den jäsa i en timme. Knåda den lite på ett bakbord, och dela den i fyra delar. Kavla ut en del till en ca 1 cm tjock cirkel, och bred på en fjärdedel av tapenaden. Skär i åtta tårtbitar ( en pizza-rull-skär-sak är utmärkt) och rulla ihop till gifflar. Lägg dem på en plåt och låt dem jäsa i tio minuter. Pensla dem sedan med uppvispat ägg och grädda dem lågt i ugnen, 200 grader i drygt 15 minuter. Låt dem svalna på plåten.

Ursprung och bilder finns här.

Barris

Kommentarer
Postat av: sara

skoj med alla recept! Ska vi ha så att man skriver sitt namn under sitt recept, eller ska vi skita i det? Jag tycker nog att namn är skoj, speciell sen när vi blir tre om att skriva

2009-05-27 @ 10:37:24
Postat av: Barris

Vet du, det är sant. Will fix.

2009-05-27 @ 12:23:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0